Onze diensten

Je kunt het zo gek niet bedenken of we lijsten het in. Dat klinkt misschien wat overdreven, maar er is veel mogelijk. We kunnen een beschilderd doek, een ets of een litho inlijsten, maar ook een foto, een T-shirt of een kinderschoen.

Bij Bel Ami vindt u een zeer royale selectie lijsten in, zoals dat zo mooi heet, alle denkbare stijlen. U vindt hier ongetwijfeld een lijst naar uw wens. Voor het volledige aanbod bent u van harte welkom op de Elandsgracht.

Onder conserverend inlijsten verstaan wij het onderbrengen van een kunstwerk in een milieu dat veroudering en verkleuring zoveel mogelijk tegengaat. Voorwaarde is dat het object op geen enkele wijze door onze bewerking wordt aangetast en in oorspronkelijke staat uit de lijst kan worden gehaald.

Wij maken bij het inlijsten uitsluitend gebruik van zuurvrije materialen en beschermende glassoorten (ultraviolet licht-werend glas- museum glas) en Japans papier zegeltjes om het kunstwerk te monteren. We werken volgens museale standaarden.

Bij het adviseren van het (opnieuw) inlijsten van een kunstwerk blijkt soms dat enige restauratie noodzakelijk is. Bij schilderijen, olieverf of acryl, kan oppervlakte vuil verwijdert worden of een nieuwe vernislaag aangebracht worden. Werken op papier kunnen worden gespoeld om verzuring te stoppen en oude lijmresten te verwijderen, scheurtjes kunnen gerepareerd worden.
Ook beschadigde lijsten kunnen door ons hersteld worden. Bij complexe restauraties, vertrouwen we op gerenommeerde restaurateurs met wie we samenwerken.

Bij het vergulden wordt een laagje bladgoud op de lijst aangebracht. Dit gebeurt 'over de hoek' en maakt de hoeknaad van de lijst onzichtbaar.

U bent vrij in het kiezen van het profiel voor de lijst en de kleur van het goud. Het resultaat is een lijst zonder naden die qua formaat en uitvoering gemaakt is voor het werk waar de lijst omheen zit. Een vergulde lijst is een uniek, ambachtelijk en exclusief product.

Wilt u een lijst met een specifieke kleur? Ook dat kan. U kiest het profiel van de lijst en de kleur die u wilt hebben en uw lijst wordt met de hand voor u gekleurd.

Het proces van kleuren maakt de lijst uniek. De lijst is specifiek gemaakt voor het werk dat er in zit. Het kleuren gebeurt volgens verschillende methoden. Blank hout wordt gekleurd met pigmenten die opgelost zijn in alcohol. Daarna wordt het hout afgedicht met was. Lijsten die over de hoek worden gekleurd kunnen met ei-tempera of gouache op kleur worden gebracht. Om de kwetsbare kleuren te beschermen gebruiken we schellak of knooplak.

Een passe-partout werkt beschermend voor het kunstwerk, doordat het een ruimte creëert tussen het object en het glas. U kunt kiezen voor een enkel passe-partout in wit of een kleur. Een dubbel passe-partout creëert meer diepte. Wij omleggen ook passe-partouts met linnen, bladgoud of zijde.

Passe-partouts kunnen worden ingewassen in een kleur of worden opgetekend met lijnen. Al het passe-partout materiaal dat wordt gebruikt is 100% zuurvrij, of zelfs gemaakt van lompen. De bevestiging van het kunstwerk in het passe-partout gebeurd met zegels van Japans papier.
Bel Ami in Residence
  • Residence
  • Maart 2016

Bel Ami in Residence

Neem een kijkje naar het feature artikel dat is verschenen in het tijdschrift 'Residence' over Bel Ami